Ovoce

Pro morče je ovoce jako bonbony pro člověka - obsahuje hodně cukru (fruktózy), a proto by mělo sloužit pouze jako pamlsek, neboť vysoký obsah cukru podporuje vznik cukrovky a může vést i ke změnám prostředí ve slepém střevě (např. změna pH), tak umožní růst „špatným“ bakteriím, což může vyvolat průjem. Morčátka, která maji nadváhu, by ho (alespoň po dobu diety) neměla dostávat vůbec.

Z ovoce je vhodné odstranit pecky a jádra.

V žádném případě nepodáváme slupky od pomerančů, mandarinek atp. Jsou totiž většinou ošetřeny chemickými přípravky na bázi silic, které se nesmyjí ani pod horkou vodou.

U melounu odkrojíme svrchní tmavě zelenou slupku, protože melouny bývají na povrchu chemicky ošetřeny. Světle zelenou dužinu pod slupkou morčata mohou.

Vhodné ovoce

Obsahy vitaminu C jsou orientační.  

Druh ovoce

vitamín C

mg/100g

vápník

mg/100g

fosfor

mg/100g

Poznámka

Ovoce podáváme 2-3x týdně v malém množství jako pamlsek, nebo 2-3 malé kousky denně jako místo bonbonků (obsahuje spoustu cukru).

ananas

36

16

9

Bohatý na vlákninu, proto může pomoci při línání. Podle některých názorů může trávení během línání také usnadnit obsažený enzym bromelin (bromelain).

angrešt

20

 

 

 

banán

11

8

28

Podáváme zřídka a v malých množstvích, neboť zralý může ve větším množství způsobit zácpu. Obsahuje hodně cukru.

borůvky

22

10

13

Plody, listy, větvičky.

broskev

10

 

 

Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme.

hrozny

červené

bílé

 

4

4

 

4

19

 

16

22

Bez jáder, slupka obsahuje hodně kyseliny tříslové. Podáváme v malém množství - obsahují hodně cukru.

hruška

4,5

9

15

Podáváme zřídka, protože jsou velmi sladké a ve spojení s vodou můžou vést k průjmu.

jablko

10

7

10

Před podáním je lepší odstranit jádra, která obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové.

jahody

60

25

25

Plody i listy.

kiwi

80

34

30

Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč.

maliny/ostružiny

17

44

30

Plody, listy, větvičky.

mandarinky

30

35

20

Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč.

meloun vodní(i ostatní druhy)

6

10

11

Dužina. Podáváme zřídka. Kvůli vysokému obsahu vody působí močopudně.

meloun cukrový

30

10

18

Obsahuje hodně cukru.

meruňka

6,5

 

 

Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme.

nektarinka

37

 

 

Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme.

pomeranče

50

40

22

Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč.

rybíz

177

46

40

Plody 1-2x týdně, listy, větvičky.

šípky

257

 

 

Čerstvé i sušené.

švestka

10

 

 

Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme.

třešeň

9

 

 

Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme.

 

 

Nevhodné ovoce

 

Druh ovoce

Další informace

avokádo

Některé druhy jsou pro morčata jedovaté. Všechny druhy pak nezralé způsobují průjem.

exotické ovoce

Papája, cherimoya, curuba, granátové jablko, guáve, physalis, kumquat, liči, mango atd. mohou při požití vyvolat těžké trávicí problémy, a proto by neměly být podávány.

kokos

Příliš tučný.

ZDROJ https://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=jidelnicek