Pamlsky

Co se týče pamlsků, musíme si uvědomit, že pamlsky jako takové morče ke svému životu vůbec nepotřebuje. Jsou to spíš takové vymyšlenosti nás, lidí, kteří máme sladkosti spojené s příjemnými pocity a chceme je dopřát i našemu zvířátku.

Přírodní pamlsky

Nejlepší a nejzdravější jsou pro morčátka přírodní pamlsky. Jako zdravý pamlsek nám pro morčátko může posloužit kousek ovoce (u sušeného si uvědomíme, že obsahuje 4x více cukru než ovoce čerstvé!!!, neb sušením se z ovoce ztrácí voda a koncentruje se cukr), lístek čerstvé či sušené bylinky nebo sušená zelenina.

Komerční pamlsky

Do této kategorie lze zařadit některé komerční pamlsky (všechny ne – viz níže), čaje a 100% džusy bez konzervantů. Pamlsky by neměly obsahovat moc tuku a cukru. A v žádném případě nesmí obsahovat mléko, vejce, živočišné moučky nebo med. Toto splňují například:

* výše uvedený seznam obsahuje pouze příklady vhodných komerčních pamlsků, ne jejich kompletní výčet

!!! Doporučujeme všem chovatelům morčátek, aby si dobře četli etikety toho, co kupují, a dívali se především na složení. Výrobci se totiž vůbec neštítí do např. naoko zdravých vojtěškových kroužků nacpat drůbeží moučku!!!

Musíme mít na paměti, že výše jmenované věci jsou PAMLSKY a rozhodně to s nimi u morčete nepřeháníme. Všeho moc škodí! Ideální jsou celkově maximálně 2-3 kousky denně (v případě džusů a čajů pak jednou za čas).

Nevhodné pamlsky

Mezi nevhodné pamlsky na našem trhu můžeme bohužel směle započítat většinu sortimentu zverimexů. Protože pamlsky pro morčata nesmí obsahovat moc tuku, cukru a už vůbec ne žádný med, mléko, živočišné moučky či vejce, můžeme směle zamávat na rozloučenou jogurtovým dropsíkům, medem (u pamlsků si nemůžeme ověřit, jak je kvalitní med, z kterých jsou vyrobené)  nebo vejcem lepeným tyčinkám a různým snackům a koláčkům, u nichž se výrobci tváří, že je to pro morčata to pravé ořechové. Výrobcům u těchto rádoby pochutin nejde zpravidla o zdraví zvířete, ale o to, aby majiteli vnutil myšlenku, že zrovna tento výrobek má koupit a že zrovna tento výrobek udělá zvířátku největší radost. Morčeti je však naprosto šumák, jestli dostane jogurtový drops s jahodovou příchutí nebo jablko – pro něho je podstatné, že je obojí sladké a sladké mu samozřejmě chutná a rozum z toho nemá. V tomto ohledu se opravdu na správný úsudek morčete spolehnout nemůžeme a musíme mít na paměti jeho dobro. Když morčeti drops nedáme, tak ho samotné nenapadne, že by ho mohlo dostat a bude mít radost i z kousku jablíčka.

Morčeti nikdy nepodáváme pamlsky:

  • které obsahují mléko (jogurtové dropsy,, sušenky pro zvířata, snacky nebo jahodové dropsy, které mají ve složení mléko apod.)
  • tyčinky lepené medem nebo vejci, které ještě nadto bývají obalené v zrní, slunečnici, kukuřici, ořeších... U citlivějších jedinců mohou způsobit trávicí obtíže.
  • vojtěšková kolečka (nebo cokoliv jiného) s obsahem drůbeží moučky
  • mléko, mléčné výrobky (jogurty, sýry...) – mléko obsahuje mléčný cukr (laktózu), která je pro všechny savce v dospělosti velmi těžko stravitelná. Jeho zásaditá povaha narušuje pH rovnováhu ve střevech.
  • ořechy – příliš tučné
  • káva, čokoláda – nedokážou je strávit a obojí je pro zvířata jedovaté
  • všechno lidské jídlo (sušenky, piškoty, křupky, brambůrky, pizzu, párky, salámy, šunku...)
  • suché pečivo (rohlíky, toastové chleby, tmavý barvený chleba, loupáky/croissanty, dalamánky...)
  • houby

Suchý chleba

Výhody suchého chleba jsou ty, že je levný, každý ho má doma a morčatům chutná.

Nicméně, když si přečteme složení, není to nic extra. Do Jídelníčku jsme vybrali tři klasické zástupce chleba, které se prodávají v obchodech a zde je jejich složení:

  • Chléb Šumava (Delta) – pšeničná mouka, žitná mouka, jedlá sůl s jódem, droždí, zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, žitná mouka, žitný extrudát, sójová mouka, pšeničný lepek, emulgátory: E472e, sójový lecitin, mléčná syrovátka, sladová mouka, pšeničný modifikovaný škrob, žitné otruby, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová, enzymy, protispékavá látka: uhličitan vápenatý, stabilizátor: guarová mouka, dextróza, rostlinný olej, kyseliny: kyselina mléčná, kyselina octová, jedlá sůl, kvasná kultura), kmín, okyselovací přípravek (žitná mouka, regulátory kyselosti: kyselina citrónová, kyselina octová, octan vápenatý), kvasný ocet.
    Alergeny: výrobky z pšenice, žita a sladu, výrobky ze sóji, výrobky z mléka
     
  • Chléb pšenično-žitný (Hradecká pekárna) – pšeničná mouka, žitná mouka, pitná voda, sůl, zlepšující pekařský přípravek (pšen. lepek, enzymy), kmín (hmot. podíl 0,07%).
     
  • Chléb Gurmán/vícezrnný chléb krájený (Penam) – pšeničná mouka, voda, žitná mouka, žitný kvas, vícezrnná směs (12%) (slunečnice, len, sezam, pšeničná sladová mouka, pšeničná mouka, emulgátor E472e, E471, sůl, žitná mouka, syrovátka, sójová mouka, cukr, dextróza, protispékavá látka E170, okyselující přípravek E330, pšeničný lepek, stabilizátor E412, přípravek zlepšující mouku E300), droždí, sůl (jód), kvasná kultura.
    Alergenní složky: pšenice, žito, sója, seznam, mléko.

Ohledně složení se dozvíte více např. na této stránce: https://www.gastro-server.com/jpz/pagejidlo/neni_chleba.php
nebo zde: https://hn.ihned.cz/c1-43505500-konec-ceskeho-chleba

Pokud není složení chleba dostatečně výmluvné samo o sobě, pak vězte, že větší množství chleba dokonce může poškodit prostředí ve střevě. Obzvlášť, je-li morče ještě k tomu krmeno nevhodným krmivem, může pak mít obtíže s trávením „problematičtějšími“ druhy potravy a může trpět nadýmáním (viz článek výše, kde se píše: „Stále častější produkce chleba kypřeného droždím způsobuje problémy se zažíváním, neboť droždí je příliš expanzivní a proto dieteticky méně vhodné než přírodní kvasy.“) nebo průjmy. Jeho zvýšený přísun pak vede nejenom k problémům se zažíváním, ale i k nadváze.

Na tomto místě je pak taky třeba zdůraznit, že suchý chleba není pro obrušování zubů morčete vůbec podstatný. Jednak jsou někteří chovatelé přesvědčeni o tom, že je chleba pro obrušování předních zubů příliš pórovitý (tudíž s ním hlodáky nemají žádný problém a než se dostane k zadním stoličkám, tak ho sliny rozmělní na škrobnatou, špatně stravitelnou, kaši a i kdyby se nějaké tvrdší zbytky ke stoličkám dostaly, tak pohyb čelisti při žvýkání chleba obrušování stoliček nepodporuje) a jednak když přihlédneme k rychlosti růstu morčecích zubů (1,2-1,5mm za týden) má malý kousek chleba jednou týdně na jejich obrušování pramalý vliv. Když se podíváme na zahraniční weby, nikde není chleba na obrušování zubů doporučovaný a rozhodně se nedá říct, že by zahraniční chovatelé stáli fronty na veterinách, protože by jejich morčatům přerůstaly zuby kvůli tomu, že chleba na okus nemají. Více viz kapitola Větve.

V neposlední řadě je nutno zmínit i riziko plísní, které produkují jedovaté toxiny (mykotoxiny) už v době, kdy je my pouhým okem ještě nevidíme. V pokusech bych chleba kontaminovaný plísní Pennicilliem (produkuje penicilin) a již po 64 hodinách  byl posouzen jako zdravotně závadný a konzumace chleba staršího než 48 hodin nebyla odborníky vůbec doporučena! To samozřejmě platí i pro suchý chleba.

Na diskuzi byla dokonce zmíněna možnost spojitosti mykotoxinů a zdravotních (obzvlášť pak reprodukčními – potraty, předčasné porody, neživotaschopná mláďata s nízkou porodní hmotností, toxémie) problémů morčat, neboť mezi účinky mykotoxinů při dlouhodobém působení patří snížení imunity, poruchy jater, trávicího traktu, ledvin a jiných orgánů a poruchy reprodukce. Morčata jsou taky prý kvůli své velikosti a metabolismu (viz požírání vlastních bobků) na působení mykotoxinů hodně náchylná. Nemluvíme zde samozřejmě o ojedinělých událostech, ale o sérii „nešťastných náhod“, které se čas od času v chovech vyskytují. Je to sice velmi odvážná a nepodložená spekulace, ale za úvahu určitě stojí.

Kvůli výše zmíněným skutečnostem si tedy můžeme dovolit konstatovat, že chleba pro morčata rozhodně vhodným pamlskem není, chovatelé by se jeho podávání morčatům měli vyhnout a dopřát jim vhodnější pamlsek.


ZDROJ https://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=jidelnicek